Lattiakeskukset

Esimerkiksi rivitalorakentamisessa lattiakeskus on tuulikaapissa sijaitseva asennusvalmis tekninen tila. Se sisältää asuntokohtaisen lämmityksen, jäähdytyksen sekä käyttöveden jakeluun tarvittavat varusteet.

Keskusten väliset runkolinjat on edullisinta toteuttaa lattiakeskuksesta toiseen hyödyntäen lattiarakenteita. Tällöin erillisiä runkoputkien reititysratkaisuja ei tarvita ja keskusten välinen runkoputkisto on lyhyin mahdollinen. Samalla saavutetaan säästöjä energiankulutuksessa ja hankintakustannuksissa.Jako7L

Lattiakeskus maksimoi bruttopinta-alan ja nettopinta-alan suhteen. Ratkaisu tarjoaa paremman säädettävyyden, vaikka linjasäätöventtiilejä on 30 - 40% vähemmän kuin perinteisellä tavalla toteutetussa ratkaisussa.

Lattiakeskuksissa talotekniikka on keskitetty siten ettei asuntojen puolella ole varsinaisia huoltokohteita. Putkistojen läpimenotiiviste takaa ettei asuntojen välillä ole vesi-, ilma- eikä ääniyhteyttä.

Kaksikerrosratkaisussa toista kerrosta hoitaa lämmityksen suhteen apukeskus, kaikki käyttövesi on keskitetty pääkeskukseen.